Här kan du inspireras om det som händer hos oss på Martin & Servera. Du möter våra kursledare, får mer information om nyheter i vårt breda sortiment av tjänster och kan läsa våra inspirationsmagasin.
Vi rekommenderar
Inspiration
Nadia testar inspo-sida 2024-08-29
Linderoc® är den nya svenska kvalitetsgrisen som tagits fram i samarbete mellan Martin & Servera-gruppen och grisproducenten Ekobolaget i Skara. Resultatet av samarbete är ett högkvalitativt, svenskt griskött, med mer smak och marmorering.
En stor del av maten vi äter kommer från växter som måste pollineras, men antalet insekter minskar. Odlingar som raps, fruktträd och grönsaker behöver humlor och bin. Martin & Servera-gruppen inleder samarbete med Beefarm för att öka surret av bin i halländska rapsfält och på så sätt öka den biologiska mångfalden.
Efter en hektisk period brukar det vara lite lugnare i början på ett nytt år. En tid att se över den kommande säsongen, kostnader och avtal. Här har vi samlat ihop några tips för att starta året på bästa sätt.
Äntligen har vi invigt våra nya, moderna utbildningslokaler på Kungsholmen i Stockholm. Det blev en kväll där insiktsfulla samtal, meningsfulla möten och förstklassig mat och dryck fick ta plats.
Ett nytt restaurangår har börjat och för många i branschen är minskade kostnader och ökad lönsamhet prio just nu. Bland våra egna märkesvaror hittar du prispressade basvaror och pålitliga skafferifavoriter som hjälper dig att få ihop kalkylen i början av året.
Vi vet att det är mycket att tänka på till julens serveringar. När du fokuserar på maten och gästerna ska allt annat bara funka. Här delar vi med oss av tips som kan göra din vardag lite enklare och mer lönsam så du kan lägga tiden på din restaurang.
GastroMerits nya utbildningslokaler – Här formas framtidens branschexperter
Varmt välkommen till våra nya utbildningslokaler! Du hittar oss numer på Lindhagensgatan 133 i Stockholm. En pulserande miljö fylld av kunskap och kreativitet, en samlingsplats för mat- och dryckesbranschen.
Våra svenska rotfrukter har gått från trista till trendiga. Billiga, fyllda med nyttigheter och klimatsmarta bjuder de på spännande smaker och bidrar till fler gröna inslag på middagsbordet. Här kan du läsa mer om svenska råvaror som är i säsong just nu och inspireras av recept som hör årstiden till.
Kosttillskott med rödalger minskar metanutsläppen från kor
I ett nytt innovationsprojekt, som Martin & Servera deltar i, fick nötboskap på Gotland äta foder med tillskott av röda alger. Resultatet visade sig bli kraftigt minskade metanutsläpp från de djur som fick tillskottet.
Efter en tid av sommarsmaker går vi in i nästa matsäsong. Här hittar du råvarorna du behöver, inspiration och kunskap om några av våra mest populära skaldjur.
Fler turister i sommar gynnar restauranger och hotell
Stigande inflation, höjda räntor och mindre pengar i plånboken för restauranggästerna skapar osäkerhet för många aktörer på den svenska marknaden just nu. Men hur ser prognosen ut inför sommaren? Vi ställde frågan till Visitas chefsekonom Thomas Jakobsson.
Vi har träffat Sébastien Boudet, omtyckt bagare och hållbarhetsexpert. I mars är det dags för kursen Hållbarhet i fokus, där tunga ämnen som matsystem, målen för Sverige 2023 och att bygga en medveten inköpsstrategi kommer att behandlas. Hör honom berätta mer om varför kursen är viktig för alla i branschen.
I höstas ramlade ett gäng förväntansfulla matproffs in i GastroMerits kurslokaler. Alla med ambitionen att bli diplomerade kökschefer efter en termin av djupdykningar i affärsstrategier, sälj och rekrytering.
Vi har tagit pulsen på restaurang Logens Caroline Salminen och Eric Håkansson på resan till att bli diplomerade kökschefer.
Fiskhallen är känd för hållbarhetstänk och innovation. Hela verksamheten bygger på hållbarhet – från val av producenter till förpackning och leverans till slutkund, och så förstås själva fisken.
Det är mycket att hålla koll på för att driva en lönsam restaurang. Bra avtal, råvaror i säsong och mer grönt och baljväxter. Vilka varor som kan ersättas med mer prisvärda alternativ och hur svinnet hanteras.
Tre miljoner skumtomtar väntar på att marschera mot Sveriges julbord
Sveriges restauranger – och Martin & Servera – står och stampar i kulisserna. Julborden står för dörren! Under de närmaste veckorna rullar stora volymer av råvaror till restaurangernas julbord ut från Martin & Serveras lastkajer. Vi ser att fokus ligger på svenskt och gärna regionalt, hellre lite färre rätter – men med riktigt hög kvalitet.
Vi är redo för jul! Inför årets alla härliga julbord har vi dukat upp med inspiration, tips, recept och kampanjpriser på mängder av julfavoriter. Allt du behöver för att servera dina gäster en riktigt god jul, helt enkelt.
Nu när kylan gjort intåg längtar vi efter mat som både värmer och mättar. Vi har samlat ett gäng recept där höstens råvaror och smaker står i fokus. Råvaror i säsong smakar inte bara mer och är mer näringsrika - de är generellt också billigare då utbudet är större. Inspireras av recept med vilt, höstfavoriten svamp och svenska rotfrukter.
Skapa mervärde för din gäst med berättelsen bakom råvaran
Granskottsolja på handplockade, ekologiska granskott eller hemystad ost från gårdsbetande kor? Hur vi väljer att kommunicera vår meny spelar större roll än vi tror för gästens upplevelse. Genom att berätta historien bakom de svenska, regionala råvaror du använder höjer du värdet på din meny och gör måltiden till en inspirerande helhet.
Cheffle - restaurangbranschens bästa rekryteringsverktyg
Cheffle Rekrytering är en digital tjänst från Martin & Servera som hjälper restauranger som söker personal genom rekryteringsprocessen – från skapande av platsannons via spridning i rätt kanaler till proffsig kandidathantering från ansökan till jobb.
Lönsamhet och hållbarhet går hand i hand. Med medvetna val genom hela ledet från avtal till planering och med ögonen på svinnet kan du göra stor skillnad både för din lönsamhet och för miljön.
EKO-september är en kampanj som drivs av branschen för att öka kunskapen om nyttan med ekologisk produktion och Martin & Servera har deltagit sen starten 2018. Emelie Hansson, Hållbarhets- och kvalitetschef på Martin & Servera berättar mer om varför vi ska välja ekologiskt.
För att din vardag ska bli enklare har vi förhandlat fram bra avtal och utvecklat en rad smarta digitala tjänster. Allt från kortinlösenavtal till inventering och rekryteringshjälp. För att underlätta för dig har vi samlat ihop några av våra bästa tips för att du ska få mer tid över i din verksamhet och skapa en lönsam restaurang.
Behåll take away-kassen på menyn trots att gästerna äntligen är tillbaka på krogen. På så vis kan du fylla både borden på din restaurang och lådor som gästerna tar med till sina egna bord, uteplatser eller grönområden. Här hittar du inspiration och alla produkter du behöver för att kunna erbjuda take away.
AnnaLena Norrman, hållbarhets- och kvalitetschef i Martin & Servera har sammanfattat aprils viktigaste händelser om hållbarhet kopplat till mat- och restaurangbranschen
I vårt senaste webbinarium får du bland annat ta del av ett spännande panelsamtal kring svenska mervärden och regionala smaker. Vi får besök av Lennart Wallander från Food & Friends som håller oss uppdaterade kring de senaste restaurangtrenderna och Richard Juhlin, fransk hederslegionär och riddare av Champagne, som pratar om alkoholfritt bubbel. Moderator är Klas Lindberg från restaurang Portal.
Sorundahallarnas grönsaksavfall del i helt cirkulär fiskodling
Genom att samla aktörer från hela livsmedelskedjan med fiskodlare, fodertillverkare, livsmedelsgrossister, restauranger och dagligvaruhandel, har Axfoundation och SLU tillsammans med bland andra Axfood, Sorundahallarna, Urban Deli och Älvdalslax bevisat att det går att odla en miljövänlig och smakrik svensk fisk i stor skala. I ett pilotprojekt delfinansierat av Vinnova har en grön hållbar regnbågslax av hög gastronomisk kvalitet tagits fram.
Ett nytt år närmar sig och vi dukar upp till festliga middagar och firar stort! Här har vi samlat inspiration, tips, produkter och recept som gör nyårsmiddagen till något alldeles extra.
Laddat för julen! Nu förbereder många för julens serveringar – som handlar om både tradition och innovation. Martin & Serveras nya webbinarium tar upp hur julen kan bli mer hållbar, både utifrån vad som hamnar på tallriken och hur du med hjälp av god köksekonomi kan säkra en långsiktigt hållbar verksamhet. Det blir också en djupdykning i branschens kanske mest aktuella fråga: hur säkrar vi personalförsörjningen nu och i framtiden?
Framtidens mat är god och hållbar! I vårt webbinarium "Framtidens hållbara mat" får du reda på vad som ligger på våra tallrikar i framtiden, hur vägen ser ut från en idé till en färdig produkt i restaurangköket – och hur du som kock kan laga magiska rätter med nya innovativa produkter. Medverkar gör bland andra Ludwig Tjörnemo, Kocklandslaget och Årets Kock 2020 och Madeleine Brehmer, vd Sabis.
Vill du ta din bar till nästa nivå? Då kan vi erbjuda ett sortiment av både dryck, tillbehör och utrustning utöver det vanliga. Med unika produkter från flera av bolagen i Martin & Servera-gruppen kan vi skräddarsy ditt erbjudande.
Vi inom Martin & Servera-gruppen uppmanar alla att köpa avhämtning under parollen #stöttadinlokalarestaurang. Samtidigt arrangerar vi en serie webbinarier och en kampanj i sociala medier.
Facility management-leverantören Coor är en av Martin & Serveras största kunder och inte minst en given samarbetspartner i arbetet för en hållbar framtid. För Ann-Charlott Sjöqvist, förändringsledare i hållbarhet på Coor, var det en ickefråga att gå över till leveranser i plastfria rullburar.
Att anpassa sina serveringar kräver koll på kalkylen. Tar du ut rätt pris om du byter från buffé till tallriksservering? Hur mycket minskar egentligen svinnet när man portionsserverar? Med tjänsterna Kalkyl & Recept och Inventering får du koll på precis detta.
Den här julen ser annorlunda ut. Vi behöver anpassa våra sätt vi serverar julborden på. Men det finns också en massa möjligheter att vara kreativ. Här hittar du ett antal tips på hur du kan ge dina gäster en härlig julbordsupplevelse.
Att köpa en hel stock med kött kräver litemer planering och arbete i köketmen fler och fler krögareupptäcker fördelarna,framföralltkring urval och kvalité.Många gäster är ocksåberedda att betalaett högre pris för sin köttbit när man vetmer ombakgrund,härkan vi göra mycket medstorytellingoch information på menyn.
Gör det lätt för dina gäster att ta med julbordet hem! Med rätt val av formar, kassar och burkar kan du paketera ett julbord där gästerna antingen serverar det rakt av eller gör de sista stegen själva hemma.
Klimatpoäng per produkt - vi gör det enkelt för dig att välja klimatsmart
Vi vill alltid underlätta för dig att göra medvetna och hållbara val när du gör din beställning hos oss. Vi har nu uppdaterat vår e-handel med klimatpoäng per produkt, så du enkelt kan jämföra olika produkters klimatpåverkan. Med hjälp av klimatvärden framtagna av företaget Consupedia kan du enkelt se hur klimatsmart en produkt är i jämförelse med andra livsmedelsprodukter i databasen. En hög poäng betyder att produkten har låg klimatpåverkan och du ser klimatpoängen direkt i produktkortet.
Coronapandeminhar drabbathotell- ochrestaurangbranschenhårt.Men vi ser också många krögaresomvägrar att ge upp. De är snabbfotade, kreativa och krigar för sin överlevnad.
Restaurangbranschen har påverkats stort av den pågående pandemin. Men mitt i allt detta ser vi många spännande och fina initiativ inom branschen. Det finns en stark vilja att göra gott och att bidra med sin kunskap och passion för god och vällagad mat.
Välkommen till Martin & Servera Restaurangbutiker!
Vi förstår att det just nu är det svårare än någonsin att planera inköpen för din restaurangverksamhet. Då är det perfekt att vi har två fina restaurangbutiker i Stockholm! Butikerna är öppna alla dagar i veckan.
Vilka restriktioner gäller för restaurangbranschen och besöksnäringen? Vad gäller för den som är arbetsgivare? På den här sidan har vi på Martin & Servera samlat information om vad som gäller just nu för vår bransch.
Anders Ramsay är kursledare på GastroMerits utbildningar Vegetarisk Fine Dining och Laga vegetariskt till lunch och catering. Under kurserna får du bland annat lära dig att servera både näringsrik och god vegetarisk mat. Vi har träffat Anders och ställt 5 snabba frågor om honom och utbildningarna.
Årets Kock 2019 – råvaror, inspiration och utrustning
Vi är stolta samarbetspartners och leverantörer till Årets Kock och visar på denna sida upp några av de råvaror och den utrustning vi levererat till tävlingen.
Att lyssna på våra kunder och ha kunskap om deras vardag är viktigt för oss. Vi vill också gärna sprida kunskap och bidra till att utveckla den svenska måltiden. Därför presenterar vi nu Martin & Servera-rapporten 2019: Nya matvanor för hälsa och planeten.
Still Sparkling – färsktappat vatten av högsta kvalitet
Martin & Servera-gruppens bolag Still Sparkling är specialister på vattenanläggningar i hela kedjan från design, tillverkning och installation till service och underhåll. De erbjuder ett varumärkeskoncept som ger dig en bred valmöjlighet med olika produktutbud, paketlösningar och designalternativ - ett bra val för både miljön och din ekonomi.
I utförsäljningslistan presenterar vi artiklar som av någon anledning inte kan säljas till ordinarie pris. Det handlar om artiklar med kort datum eller skadad kartong till exempel.
Pumpans förskola, Södertälje kommun - Vinnare i utmaningen 2019
Pumpans förskola i Södertälje kommun vann Utmaningen 2019 i tävlingsklassen Vård, skola & omsorg. På Pumpans förskola lyckas de erbjuda en hög andel ekologiskt och samtidigt hålla budget. Här finns en ambition att förmedla viktig kunskap om bra, hälsosam och hållbar mat till morgondagens konsumenter. Brinnande engagemang, pedagogisk ambition och mycket hårt arbete har gjort att Pumpans Förskola lyckats. Redan idag har de en ekoandel på över 80 %.
Radisson Blu Waterfront & Stockholm Waterfront Congress Centre - Vinnare i Utmaningen 2019
Radisson Blu Waterfront & Stockholm Waterfront Congress Centre i Stockholm vann Utmaningen 2019 i tävlingsklassen Hotell, restaurang & café.De visar på stora ambitioner och högt engagemang för att driva förändring. De jobbar genomtänkt och strukturerat och sätter nya mål varje år. Ekologiskt används för att ge gästerna mervärde – i frukostmatsalen, på vinmenyn eller på konferensen. För att öka ekoandelen letar man volymprodukter att konvertera till eko. Senast byttes mjölet i konditoriet till ekologiskt.
Fjällen både inspirerar och utmanar. Här hittar du restauranger som bland annat Raw på Bygget i Åre och Kebnekaise Fjällstation. De lyckas hålla en hög gastronomisk standard trots de logistiska utmaningarna som finns med att driva restaurang i fjällen.
Alexander reste till gastronomins Tokyo med GastroMerit
Hösten 2018 åkte GastroMerit, Martin & Serveras utbildningsverksamhet, tillsammans med 20 deltagare på en kulinarisk resa till Tokyo. Här bjöds gruppen på inspirerande smak- och matupplevelser samt besökte delar av staden endast de mest inbitna Tokyo-frälsta känner till. Vi har träffat en av deltagarna på resan, Alexander Meier, köksmästare på Icehotel i Jukkasjärvi, som berättar hur det var att resa med GastroMerit och om inspirationen han fick i Tokyo.
Med ny kompetens är Patrik redo för nästa utmaning
Kompetens- och vidareutveckling blir allt viktigare inom hotell- och restaurangbranschen. ”Det kan ge en både ekonomisk och energimässig kick till företaget”, säger Patrik Fredriksson, som nu går en av GastroMerits utbildningar.
Bryggerikrogen prisas för sitt arbete med minskat svinn på julbordet
I årets upplaga av Utmaningen tog Bryggerikrogen i Nora hem förstaplatsen i den privata klassen. Temat för Utmaningen 2018 var Minska matsvinnet. Utmaningen genomfördes i två tävlingsklasser, en för verksamheter i privat sektor och en för verksamheter i offentlig sektor. Erik Lindeberg är köksmästare och delägare på Bryggerikrogen. Han berättar om hur de arbetar med svinn både på julbordet och i den dagliga verksamheten.
Temat för Martin & Servera tävling Utmaningen 2018 var Minska matsvinnet. Årets tävling genomfördes i två tävlingsklasser, en för verksamheter i privat sektor, en för verksamheter i offentlig sektor. Vinnaren i den offentliga klassen blev Härryda kommun. Möt Anna Löfgren Adén, miljöutvecklare för måltidsservice på kommunen, som inspirerar i svinnfrågan.
Restaurangtjänster sparar tusentals kronor till Martin & Servera-gruppens kunder
De restauranger som går genom Restaurangtjänster kan ta del av ett brett utbud av förmånliga avtal och erbjudanden som till exempel kortinlösenavtal, el och försäkringar.
Erssons tar hjälp av GastroMerit i personalsatsning
Under hösten gick startskottet på en satsning från restaurangen Erssons. De vill att deras arbetsplats ska utvecklas och vill även rekrytera de bästa medarbetarna till sina verksamheter. För att lyckas med dessa mål har de tagit hjälp av vår utbildningsverksamhet GastroMerit.
Martin & Servera är leverantör till Scouternas Jamboree17
I augusti 2017 arrangerade Scouterna det internationella lägret Jamboree17 på Rynkabyfältet i Kristianstad. Under veckorna deltog 8 000 scouter och 2 000 funktionärer från 29 länder på olika platser i världen. Vi på Martin & Servera har samarbetat med Scouterna under flera år och levererade mat och utrustning till årets jamboree, som är ett gammalt namn för stort möte.
Transporter av varor tillhör Martin & Serveras kärnverksamhet. Vi deltar i Off Peak, ett miljöprojekt med nattleveranser i samarbete med Stockholms stad. Nu finns kapacitet att tredubbla antalet leveranser per natt.
80 mellanchefer från Stureplansgruppen gick skräddarsydd utbildning hos GastroMerit
Martin & Serveras utbildningsverksamhet GastroMerit genomför inte bara utbildningar i egna lokaler. Du som är kund till oss har möjlighet att boka in utbildningar som genomförs ute i din egen verksamhet. Vi träffade Åsa Wahlström, HR-chef på Stureplansgruppen, som genomförde ett specialutformat utbildningsprogram för mellanchefer.
Martin & Serveras dotterbolag Still Sparkling Solutions säljer och hyr ut vatten- och ölanläggningar till restauranger och bryggerier. Du får hjälp med allt ifrån prospektering och behovsanalys av fatöl, till kranar med snygg design som passar perfekt till inredningen på din restaurang.
"Diplomerad Restaurant Manager gav mig ökat självförtroende och nya verktyg i vardagen.
Lisa Hedelin är Restaurangchef på Kommendören i Stockholm och gick våren 2016 Diplomerad Restaurant Manager hos Martin & Serveras utbildningsverksamhet GastroMerit. Vi ställde några korta frågor om vad hon tar med sig efter utbildningen och hur hon praktiskt använder sig av sina nya kunskaper.
Martin & Servera finns representerade i Kina, för att kunna vara tydlig i leverantörssamarbeten vad gäller bland annat uppförandekoden. I slutet av 2016 startade Martin & Servera, tillsammans med samarbetspartnern QuizRR, utbildningar för personal på tre fabriker i Kina.
Det är stark medvind just nu för hållbarhetsfrågorna. Många av våra kunder intresserar sig för hur matens produktion påverkar djur, natur och människor. Den ekologiska försäljningen fortsätter att öka och 2016 blev ett genombrottsår för ekologiska varor bland de privata restaurangerna.
Under den relativt korta tid som dina gäster besöker din restaurang ska du få dem att känna sig välkomna, sedda och nöjda med besöket. Helst så nöjda att de spenderar lite mer pengar än de hade tänkt sig. Dessutom vill du gärna att de är så nöjda att de glatt berättar vidare för både familj och vänner om hur bra upplevelse det var!
Kalkylering & Inventering hjälper dig med kalkylen
Genom Martin & Serveras tjänst Kalkylering & Inventering är det enkelt att kalkylera fram hur en maträtt bör prissättas för att ge den lönsamhet som behövs. I programmet kan du som krögare se hur kalkylen förändras när en råvara i receptet byts ut mot en annan.
Restaurant Manager - Utbildningen som rustar ledare
Martin & Serveras Restaurant Manager-utbildning vänder sig till den som vill få tid och möjlighet att utvecklas i sitt ledarskap. Här får kursdeltagarna ökad kunskap i form av teorier, modeller och verktyg för att driva en lönsam och effektiv restaurangverksamhet. En av dem som gått utbildningen är Klas Lindberg, årets kock 2012 och egenföretagare med bred erfarenhet av restaurangbranschen i Sverige och utomlands.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.